Home | Ranking | Competitie | Selectie | Organisatie | Links | Contact inloggen
Ere  |  1  |  2A  |  2B  |  3A  |  3B
Niet ingelogd

Geschiedenis


De RDO door de jaren heen

Hoe het begon...

De Rotterdamse Darts Organisatie ontstond in 1980. Het begon allemaal in het café 't Centrum in de Catharina Beersmansstraat in Rotterdam (Oud-Mathenesse). Na afloop van een dartstoernooi besloot een groep spelers (o.a. John van Dijk, Terry Lodge, Cor Siermans, Frank Berloth, Steve Cunliff en Fred Etman) om een vereniging op te richten. Ze vonden dat de toenmalige Nederlandse Darts Bond te weinig deed voor haar leden. Onder leiding van Terry Lodge, op dat moment ad interim voorzitter van de afdeling Rotterdam, werd de nieuwe, ‘wilde vereniging’ RDO opgericht.

De jaren 80

De Dartspub aan de Mathenesserweg in Rotterdam was het thuishonk van Terry, Alan en Cor, de bestuursleden van de RDO. Darters van het eerste uur kunnen het café van John van Dijk aan de Mathenesserweg nog wel herinneren; in de linoleum vloer was een opvallend dartbord uitgesneden. Hier werden de eerste RDO-toernooien georganiseerd.

De vereniging groeide als kool. Waren er bij de start 16 teams, in 1983 was dit aantal opgelopen tot 41. Toen meldde zich ook Joseph Weber als sponsor. Dit maakte een inschrijving bij de Kamer van Koophandel noodzakelijk. De RDO werd op ingeschreven op 1 juni 1983, wat tevens als formele datum van oprichting geldt.

Opvallende spelers in die periode waren Alan Morley, Martin Lennard, Roy Gokoel en Fred Edman. Zij behoorden tot de top van Nederland. Alan Morley maakte deel uit van het Nederlandse team dat uitkwam op het WK Darts in Las Vegas. Alan stond niet alleen bekend om zijn strakke pijlen, maar ook om het feit dat hij als penningmeester er voor zorgde dat de boekhouding tot op de cent klopte. Fotokopiëren was duur en het dupliceren van uitslagen en tussenstanden gebeurde met een toen al ouderwetse stencilmachine.

De koude buffetten aan het eind van elk seizoen waren memorabel. Het doel hiervan was niet alleen lekker snacken na de prijsuitreiking, maar vooral pot verteren. De centen moesten op!

Aan het eind van de jaren '80 maakte de RDO zijn eerste automatiseringsslag. John Ambrose schreef een computerprogramma waarmee je speelschema's en tussenstanden kon maken. Het programma was helemaal state of the art toen er ook persoonlijke resultaten uit kwamen rollen.
Volledig geautomatiseerd was het niet. Wat heet! Alle captains moesten hun wedstrijdformulieren opsturen naar de postbus. Deze werden verzameld en bij John ingeleverd. Hij had enkele uren nodig om de uitslagen te verwerken. De overzichten werden gedupliceerd met de stencilmachine. Daarna was het alleen nog maar een kwestie van alle uitslagen in enveloppen doen, postzegels plakken en versturen naar de leden. Dit gebeurde om de week.

De jaren 90

Aan het begin van de jaren negentig was er een wisseling van de wacht. Terry Lodge werd na zes seizoenen opgevolgd door een reeks voorzitters: Mark van Manen (1989-1992), Rob van Daele (1992-1993), George van Gent (1994-1995), Peter Maartense (1995-1996), Karel de Vos (1996-1998) en Ron van den Berg (1998-2000).

De stabiele factor in deze roerige tijd was wedstrijdsecretaris Gerard Rosbergen, die de boel draaiende hield. Zelfs nadat hij zijn been gebroken had tijdens de Rotterdam Open in Manege Reyerbos. Tijdens het uitladen van dartborden gleed hij uit en kwam ongelukkig terecht in een droge sloot. De RDO is hem veel dank verschuldigd. Gerard heeft zich tien seizoenen voor de vereniging ingezet en is daarom als eerste uitgeroepen tot erelid.

Rotterdam E/A/F Challlenge

Een hoogtepunt in het bestaan van de RDO was de organisatie van de 'Rotterdam E/A/F Challlenge' in 1995. Dit voor die tijd zeer prestigieuze toernooi kende een prijzenpot van 16.700 gulden. Voor een eventuele 9-darter hadden de sponsors Van Dijk Mercedes en Motorhuis Safe een Mercedes en een motorfiets beschikbaar gesteld. Het deelnemersveld bevatte klinkende namen, zoals Martin Adams, Raymond van Barneveld, Steve Beaton, Richie Burnett, Andy Fordham, Mike Gregory, Ronald Scholten, Co Stompé en Bert Vlaardingerbroek. De meest aansprekende namen bij de dames waren Valerie Maytum en onze eigen Francis Hoenselaar.

De vrijdag voor het hoofdtoernooi werd het Gesloten RDO georganiseerd. De finalisten van dit kwalificatietoernooi, Pim Steenhouwer en Arie Weber, plaatsten zich voor het hoofdtoernooi. Door tijdgebrek werd die finale overigens zaterdagochtend vroeg gespeeld. Pim won.
Aan het hoofdtoernooi deden 32 spelers mee, waaronder een flink aantal RDO-leden. Zes RDO’ers bereikten de laatste zestien: Ron van der Berg, Rob van de Kolk, Jan Karel, Dennis Weeda, Hans Maartense en Herman Tellekamp. Alleen Ron en Dennis bereikten de kwartfinales, waar zij verloren van respectievelijk Co Stompé en Mingus Manuhutu.

In de damesfinale won Francis Hoenselaar tot grote vreugde van het publiek van Mandy Solomons. Bij de heren won favoriet Richie "The Welsh Admiral" Burnett van Andy "The Viking" Fordham.

De Rotterdam E/A/F Challlenge was sportief een enorm succes, maar financieel een fiasco. De kosten waren opgelopen tot ruim 60.000 gulden, terwijl er 50.000 gulden sponsorgeld beschikbaar was. De vereniging was min of meer failliet en er was ruzie binnen het bestuur. Gerard Rosbergen en Jaap Batist wisten de boel draaiende te houden en de RDO er uiteindelijk weer bovenop te helpen.

Andere hoogtepunten

Aan het eind van elk seizoen werd samen met de HDO het traditionele eindfeest gevierd. Eerst gebeurde dit in de zalen van Palace in de Vijverhofstraat, later in Café De Sloep in Katshoek achter het Hofplein.

In het seizoen '91/'92 werkte de RDO mee aan een sportdag voor gehandicapten op het terrein van Feyenoord. Dit leidde tot veel positieve reacties.

Vanaf 1995 mag Rotterdam het beeld "De Verwoeste Stad" niet meer als logo gebruiken. De erven van beeldhouwer Ossip Zadkine hadden dit geëist. Na enig zoeken werd een nieuw logo met twee leeuwen in gebruik genomen.

Begin jaren negentig kwam er het nieuwe medium Videotext op, de voorloper van het huidige Teletext. In het seizoen '96/'97 werden uitslagen en standen gepubliceerd op de locale variant, StadsText. Omdat de pagina’s onvoldoende werden bijgewerkt en er regelmatig storingen waren, was dit initatief geen lang leven beschoren.

In 1997 stond Hessel Stok in de finale van de Gesloten Nederland, na in de halve finale Raymond van Barneveld verslagen te hebben. Helaas verloor hij van Roland Scholten. Door zijn positie op de NDB-ranking plaatst hij zich naast Raymond, Co en Roland voor het Nederlandse team. Tijdens het WK in Perth (Australië) winnen zij brons.

In het 1997-1998 wint Judith Tetteroo de eerste damesranking van de RDO. Voordien speelden de dames mee met de heren.
Begin jaren 90 domineerde de RDO 'De Brabantcup' door vijf jaar op rij te winnen. In de Landelijke Competitie (Laco), kwam de RDO enkele malen tot de finale, maar helaas iedere keer net geen Nederlands Kampioen.

Het nieuwe millennium

In 2000 werd Annemarie van Es de eerste voorzitster van de RDO. Zij werd in 2002 opgevolgd door de huidige voorzitter Frans Rousse. Onder zijn voorzitterschap in de laatste zes seizoenen is de rust teruggekeerd. Het ledenaantal groeit licht, de financiële positie is uitstekend en de RDO floreert als nooit tevoren.

Hoogtepunten 2000-2008

In 2001 krijgt de RDO haar huidige, door Tino Larooy ontworpen logo, waarin de Erasmusbrug, een dart en de kubuswoningen samenkomen.

In 2000 gaat de RDO online. De website is gemaakt door Jan van de Laar, die tevens de "RDO League Manager" ontwikkelde voor wedstrijdsecretaris Jaap Batist. Via dit programma worden de uitslagen geëxporteerd naar HTML en door Jaap op de site gezet.

In het seizoen 2001-2002 wordt de RDO kampioen in de Landelijke Competitie bij de heren. Het team dat deze geweldige prestatie neerzette bestond uit Jan Karel, Mark van Manen, Ed van Yperen, Peter en Rob Nederlof, Jan Woudenberg, Ron van der Berg, Rob Rietveld, Ron Westdijk, Raymond van der Hoeven, Mike Reyngoud, Dennis van Deventer, Frank Cronie, Andre van Putten en René Cordemans.

In 2002 wordt Robert Christiaanse webmaster van de RDO. Hij krijgt een belangrijke rol om het wedstrijdsecretariaat te ontlasten. Jaap Batist moet onder andere meer dan 200 wedstrijdformulieren per week verwerken en dat begint steeds meer op echt werk lijken. Het bestuur vraagt Robert om het verwerken van uitslagen te automatiseren. Dit heeft geleid tot de huidige webapplicatie, waarmee de captains zelf uitslagen kunnen doorgeven en bevestigen.

In 2003 besluiten de Jeugd Darts Federatie (JDF) en de RDO intensiever samen te werken. De zelfstandige JDF wordt geleid door de fanatieke voorzitster Regina Nipius. Door meer samenwerking wil de RDO de jeugd een herkenbare en vertrouwde plek geven, die tevens een mooie kweekvijver is voor jong talent. Hiervoor biedt de RDO de JDF financiële ondersteuning. Op nationaal niveau speelt de JDF-jeugd namens de RDO.

Door de automatisering en de opkomst van het internet neemt de behoefte aan het ledenblad De Afzwaaier af. Vanwege de niet geringe kosten (meer dan 10.000 euro per jaar aan drukwerk en portokosten) wordt – ondanks hevig verzet van een klein aantal leden – in 2005 besloten om voortaan alleen nog het ‘jaarboek' uit te brengen met de speelschema’s van het nieuwe seizoen.

Na jaren van afwezigheid keert in 2006 de Zomercompetitie terug. Onder de bezielende leiding van de nieuwe 'wedstrijdsecretaris zomercompetitie', Eef Schoneveld, gaan 16 teams de strijd aan. De reacties zijn zeer positief, waardoor dit een blijvertje lijkt.

In 2006 neemt Dick Bonnes afscheid van het bestuur. Hij werd in 1997 penningmeester van de RDO en bleef dit door gebrek aan kandidaten enkele jaren langer dan was voorzien. Om zo spoedig mogelijk een goede vervanger te vinden weigerde Dick om nog penningmeester te zijn en noemde hij zichzelf boekhouder. In de praktijk was Dick natuurlijk penningmeester en hij woonde elke vergadering bij. Toen Peter Maartense hem in 2007 opvolgde, werd Dick het tweede erelid van de RDO. De vereniging is hem zeer dankbaar voor meer dan 10 jaar trouwe dienst.

Francis Hoenselaar, een verhaal apart

Francis Hoenselaar is sinds de officiële oprichting in 1983 actief lid van de RDO en zij is de vereniging altijd trouw gebleven. Ook toen zij wereldkampioene was (en ze wordt het vast en zeker nog vaker) wist ze de RDO te vinden. Francis, we zijn supertrots op jouw prestaties en hartstikke blij dat je ‘van ons’ bent. Wie niet weet wat Francis binnen en voor het damesdarten betekent, moet beslist eens kijken op www.franciscahoenselaar.nl. Kijk dan ook eens naar haar ongeëvenaarde erelijst!


25 jaar

Op 1 juni 2008 bestaat de RDO officieel 25 jaar. De RDO gaat dit jaar voor het eerst over het aantal van 1.500 leden heen. Er heerst rust binnen de RDO en er heerst rust tussen de verschillende dartsorganisaties die in de regio Rotterdam actief zijn, en dat is wel eens anders geweest. Op naar de volgende 25 jaar!



Deze site is ontwikkeld door R. Christiaanse.    Webonderhoud door     Webhosting door De Webmakers.
Copyright © 2003 Rotterdamse Darts Organisatie.   Alle rechten voorbehouden.